Şoc pe bursă: Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să vândă un pachet mare de acţiuni

Articole despre case de amanet

« Toate articolele din Burse si Actiuni

Tranzacţia va fi de ordinul sutelor de milioane de euro
Acţiunile Petrom au scăzut cu aproape 4% vineri, tranzacţionându-se la 0,2480 lei/ 0,2490 după ce Fondul Proprietatea, al doilea acţionar după statul român, a anunţat că vrea să vândă o parte din acţiunile pe care le deţine printr-o ofertă publică pe bursa de la Bucureşti şi pe bursa de la Londra.


Pe scurt: Şoc pe bursă: Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să vândă un pachet mare de acţiuni 23 Septembrie 2016

Fondul Proprietatea deţine 19% din Petrom, pachet care valorează în acest moment 620 mil. euro.
Anunţul privind intenţia de vânzare a fost o surpriză pentru piaţă, având în vedere că Petrom se tranzacţionează la un preţ extrem de scăzut în urma scăderii barilului de ţiţei.

În urmă cu un an şi jumătate Fondul Proprietatea a vrut să scoată la vânzare acţiunile pe care le deţine, atunci când preţul era în jurul a 0,4 lei/acţiune, dar a pierdut fereastra de oportunitate, iar preţul barilului a început să scadă.

Fondul Proprietatea nu a anunţat cât vrea să vândă din pachetul de 19% din Petrom, dar oricum, orice procent pus pe piaţă va îmbunătăţi mări free float-ul şi va îmbunătăţi lichiditatea.
Petrom, deşi istoric a avut rezultate bune (în 2014 a raportat un profit de 1 mld. euro), numărul scăzut de acţiuni disponibile pentru tranzacţionare a făcut ca preţul să fie penalizat.

Petrom are o capitalizare de 3,3 mld. euro, fiind în acest moment cea mai valoroasă companie românească de pe bursă.
Grupul austriac OMV este principalul acţionar, cu 51% din acţiuni, iar Petrom este principalul activ al grupului.

Oferta de vânzare de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea va fi coordonată la nivel local de cea mai influentă bancă de investiţii americane, Goldman Sachs, iar ca brokeri au fost angajaţi Erste Group, BCR şi Wood & Co, intermediarul ceh care este ”brokerul de casă” al Fondului Proprietatea.


Sursa articol: www.ZF.ro
Autor: Cristian Hostiuc pentru Ziarul Financiar
Daca ti-a placut articolul Şoc pe bursă: Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să vândă un pachet mare de acţiuni, citeste si alte articole din subcategoria Burse, fonduri mutuale si actiuni
Foto Ce firme s-au vandut in 2016 si cine le-a cumparat

Vânzarea reţelei de magazine Profi, a complexului turistic Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din staţiunea Olimp şi preluarea de către gigantul francez Lactalis a fabricilor Covalact şi Albalact sunt câteva dintre cele mai importante tranzacţ [...] citeste mai mult despre Tranzactii de zeci de milioane de euro intre firme in 2016

Burse si Actiuni | Burse, fonduri mutuale si actiuni
Foto Cat au valorat tranzactiile cu actiuni in aceasta saptamana

Capital.Ro informeaza ca valoarea tranzactiilor cu actiuni realizate î [...] citeste mai mult despre Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni, aproape 466 de milioane de lei la BVB

Burse si Actiuni | Burse, fonduri mutuale si actiuni
Mergi la inceputul articolului:
Acţiunile Petrom, în scădere cu 4% .
Linkuri rapide
Principalele orase din:
Link-uri utile: