Piata carnii plina de evaziune fiscala. Cum se poate? Citeste declaratiile ministrului

Industria cărnii reprezintă o piață extrem de importantă pentru România, cu o valoare estimată de 1,7 miliarde de euro,  a declarat, vineri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. Însă, evaziunea fiscală este pe măsură: 40%, spune acelasi ministru.


"Industria cărnii reprezintă o piață extrem de importantă pentru România, având o valoare estimată de 1,7 miliarde de euro, dar care înregistrează și o evaziune în jurul procentului de 40%, deci sume importante pe care bugetul de stat, din păcate, nu poate să le colecteze. Obiectivul principal pentru dumneavoastră este eliminarea concurenței neloiale din piață și rezolvarea situației în care ne aflăm și care trenează de foarte mulți ani. Trebuie să găsim soluții pentru a avea un mediu concurențial corect și a salva societățile din acest domeniu", a spus Constantin.

Deși este o țară cu tradiție în creșterea animalelor, in prezent, România importă 60-70% din materia primă pentru această piață.
 
"România a fost și este o țară a crescătorilor de animale, dar pe anumite specii efectivele au scăzut în ultimii 20 de ani.
Din păcate, importăm foarte mult pentru industria cărnii, circa 60-70% din materia primă de care dvs. aveți nevoie. E un lucru neplăcut, într-o țară cu potențial uriaș pentru a crește animale și pentru a produce suficient nevoilor pe care le avem. Azi, din cauza efectivelor scăzute, dar și din cauza prețurilor și a costurilor de producție care sunt mai mari decât în alte state, se importă foarte mult", a mai precizat ministrul Agriculturii.

România a avut la dispoziție în ultimii ani fonduri europene importante pentru dezvoltarea fermelor și a unităților de procesare, dar din păcate acestea s-au dovedit insuficiente, în condițiile în care importurile de materie primă din industria cărnii sunt la un nivel de 70%.
Pagina publicata in: Stiri Economie
Linkuri rapide
Principalele orase din:
Link-uri utile: